Zelf wijn maken? het is er wel de zomer voor.

Geplaatst door Andreas Vergunst op

Misschien heeft u wel druiven in uw tuin. Dan is u waarschijnlijk wel opgevallen dat de trossen dit jaar wel erg groot zijn. Ze zijn heerlijk om zo te eten, maar wat is er leuker dan uw eigen wijn er van te maken. 

Het is best veel werk en u moet geduld hebben, maar het is wel erg leuk een wijntje in schenken als u er bij kunt vertellen, dan u het zelf gemaakt heeft.

Is er veel voor nodig? 

Het valt reuze mee om er mee starten. Natuurlijk is het belangrijk om u goed in te lezen. Maar met een paar mandflessen en een gistingsemmer voor de most en wat kleine benodigdheden zoals sulfiet en gist kunt u van start. Bij bijvoorbeeld Brouwland.com hebben ze alles wat u nodig heeft voor het maken van wijn.

Ik heb zelf een paar keer wijn gemaakt. En het is best wat werk, het plukken, ontstelen en kneuzen van de druiven. Maar het is bovenal geduld hebben. Na het gisten van de wijn op de most, heeft de wijn toch echt enkele maanden nodig om op de mandflessen verder te gisten en zich te ontwikkelen tot een mooie wijn.

Kan het met iedere druif?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Het kan met iedere druif, maar het zal niet altijd een lekkere wijn opleveren. Ik heb wijn gemaakt met de Boskoops Glory. Deze druif is heerlijk om te eten, maar voor wijn zult u weinig positieve reacties op internet teruglezen. Dat merkte ik ook met mijn eerste productie. 17 flessen was het eindresultaat. De rode wijn was sterk en straf. Geen vriendelijke wijn, ik zou hem zelfs erg chagrijnig noemen.  Een jaar later heb ik er een rosé van gemaakt en die was wel erg lekker. Ik had er iets te veel suiker aan toegevoegd. Zodat de wijn op de fles nog ging nagisten. Hierdoor werd het een bubbelwijn. Erg leuk, alleen de kurken plopten er steeds vanaf.

In Nederland valt er redelijk tot goede wijn van de Rondo te maken of van de Regent. Maar in het zuiden en oosten van het land worden er ook prachtige witte wijnen gemaakt van Auxerrois, Muller Thurgau en ook wel Riesling. Nederland wordt langzaam aan steeds meer een wijnland. En met deze zomers zal die ontwikkeling nog wel even doorgaan. 

 wijn maken


Deel dit bericht← Oudere berichten Nieuwere berichten →