Is sabreren moeilijk?

Geplaatst door Andreas Vergunst op


Als u indruk wilt maken op een feestje, dan is het openen van een champagnefles met een champagnesabel altijd een succes. Sabreren zoals dit heet, ziet er spectaculair uit en is erg feestelijk. Tijdens proeverijen sabreer ik vaak het welkomsdrankje (meestal een Champagne of een goede prosecco), dit zorgt altijd voor een feestelijk en enthousiast begin van de proeverij.

Maar is sabreren nu moeilijk of kan iedereen dit?
Als je filmpjes op youtube opzoekt over sabreren, dan lijkt het wel of het vaker mis gaat dan goed. Tijdens televisieprogramma's wordt het ook nog wel eens gedaan, maar ook dan gebeuren er wel eens ongelukken. 
Maar nee, het is niet moeilijk, mits je een aantal regels kent. Ga niet sabreren zonder deze te kennen. Anders is de kans dat het mis gaat, groter dan de kans op succes.
Maar ken je de regels, dan gaat het bijna altijd goed. Het woordje "bijna" zorgt dan ook net even voor de spanning. Onlangs zag ik bij een Amerikaanse ochtendshow een zeer ervaren (zoals ze zelf aangaf) vinoloog de ene na de andere fles naar de Filistijnen helpen.

Houd je dus aan deze regels:

  1. Gebruik een goede champagnesabel (deze zijn niet scherp, het is juist belangrijk dat de sabel bot is, vroeger in de tijd van Napoleon, werd ook de achterkant gebruikt van de sabel).
  2. Fles moet goed koud zijn en bij voorkeur echte Champagne (hoge druk in de fles), maar een prosecco mag ook, als er maar wel een echte champagnesluiting op zit. Dus Champagnekurk, folie en capsule. Deze sluiting gebruikt de producent niet voor niks. Dan staat er veel druk op de fles. Zonder voldoende druk op de fles zal je nooit kunnen sabreren. Probeer dus ook geen kleine flesjes champagne, dat lukt ook niet. (geprobeerd, werkt echt niet)
  3. Haal het folie er helemaal af, ook de kapsule, dus het kooitje. Er zijn mensen die dit laten zitten, maar geeft een extra risico of falen. 
  4. Neem de fles in je linkerhand als je rechts bent en plaats je duim in de ziel (de holle bodem). De fles schuin omhoog houden met gestrekte hand.
  5. Zoek de lasnaad op. Dit is een belangrijk gegeven. Iedere fles heeft een lijn, dit is de zwakke plek van de fles. Over deze lijn laat je straks de sabel glijden. Dit is zeg maar de weg die de sabel af moet leggen.
  6. De sabel zet je in een hoek van 30 graden op de fles. En je laat de sabel een paar keer heen en weer over de lijn tot de kop van de fles glijden, zodat de beweging soepel zal lopen.
  7. Dan het slaan zelf, is net als golf. Maak een lange soepele slag. Gebruik niet te veel kracht, belangrijk is dat je de slag lang maakt, dus helemaal je arm strekt. Je slaat dus niet tot de kop van de fles maar je maakt de beweging helemaal af tot je arm gestrekt is.
  8. Richt bij het slaan altijd de fles op een veilige plek. Doe dit het liefste buiten. Houd er rekening mee, dat de kop met kracht er af schiet. Je zal niet de eerste zijn, die er iemand of iets vervelend mee raakt.


Met bovenstaande regels zal het makkelijk gaan. Natuurlijk is de eerste keer spannend. Eigenlijk blijft het iedere keer wel een beetje spannend, maar dat maakt het juist leuk. Houd goed de veiligheid in de gaten. De meest gemaakte fout is dat de slag te kort gemaakt wordt, maak dus de slag lang en soepel. Het is niet de bedoeling om door de fles heen te slaan, maar je slaat de kop op de zwakke plek eraf. Door de druk in de fles gaat dit makkelijker dan je denkt. Maak je niet druk over glassplinters. Eventuele splinters worden door de druk weggeblazen.

Veel plezier en geniet van de Champagne!

 

 

Heeft u interesse in een champagnesabel, dan kunt u naast Wijnbox.nl ook kijken op onze gespecialiseerde website Champagnesabres.eu


Deel dit bericht



← Oudere berichten Nieuwere berichten →